Projecten

Himalayan Green Beans - Koffie

Herb Nepal - Kruiden

Ben en Linda Kostwinder zijn met hun onderneming Charge Nepal in het district Lamjung een pilot koffieproject gestart. Zij werken samen met 3 jonge ondernemende boeren. De boeren hebben compost, koffieplanten, irrigatie, koeien en opleiding gekregen. Ze gebruiken hun land (ruim 1 hectare) vervolgens om de koffie te verbouwen. Charge Nepal koopt de groene bonen direct van de boeren en zal ze onder de naam Himalayan Green Beans gaan exporteren. Anish, één van de boeren die gestart is in het project, zegt: “Ik ben erg blij met de samenwerking met Charge Nepal. Het plan is goed en het biedt ons een hoopvolle toekomst!”.

Het koffieproject zal in de komende jaren verder worden uitgerold in hetzelfde gebied. De ‘ward chief’ van het gebied is erg enthousiast over de voornemens. Hij wil graag dat het gebied in de toekomst bekend zal worden als een ‘coffee area’ en heeft toegezegd Charge Nepal te ondersteunen waar hij kan.

De Nederlander Benjamin van Ooij is eigenaar van Herb Nepal, een biologische kruidenfarm in Bakhtapur vlak bij Kathmandu. Hij verzorgt opleidingen aan Nepalese boeren op het gebied van biologisch ‘boeren’ (‘Farming God’s way’). Herb Nepal bouwt aan een platform dat het centrum van activiteit gaat worden voor boeren in Nepal. Dit zit niet alleen op het verbouwen van kruiden en medicinale planten maar ook op de verbinding tussen de boeren en de markt. Door deze gewassen met hoge waarde, duurzaam te verbouwen en te verkopen, worden de inkomens en levensomstandigheden van de boer en zijn gezin verbeterd. Dit gaat migratie tegen, waardoor deze boeren in Nepal kunnen blijven. Herb Nepal is ook betrokken bij de opleiding van de koffieboeren van het koffieproject van Charge Nepal.

Herb Nepal wil op korte termijn het aantal boeren, waarmee wordt samengewerkt, uitbreiden naar 100. Ze worden getraind en verkrijgen blijvende technische ondersteuning. Verder wil Herb Nepal haar productie van esoterische olie en zeep opschalen. Daarvoor moet er geïnvesteerd worden in kleinschalige installaties.

Charge Nepal - Cookstove

IMG_8406 small

Het overgrote deel van de Nepalezen kookt op hout. Dit is erg ongezond. Met name moeders, kinderen en ouderen hebben hierdoor gezondheidsklachten gekregen. Charge Nepal werkt daarom samen met Mimimoto om op woodpellets te kunnen koken. De Mimimoto is een kooktoestel (cook stove) die zonder gevaarlijke uitstoot brandt. Door het gebruik van de Mimimoto kan er schoon, goedkoop en efficiënt gekookt worden. Daarnaast wordt er een heater ontwikkeld, zodat hetzelfde product in de koude maanden gebruikt kan worden als kachel.