Introductie koffie project – Juni 2017

10 jun 2017
Ben en Linda
345
0

Nepal is door zijn klimaat en bergachtige landschap een zeer geschikt land om koffie te verbouwen. Zowel voor de nationale als internationale markt liggen er mooie kansen. Het grootste probleem is het gebrek aan kennis en ervaring.  Hierdoor is de koffie van wisselende kwaliteit en vaak niet geschikt voor export.

Om dit te verbeteren en boeren aan te moedigen om koffie te verbouwen zijn Ben en Linda Kostwinder (via de door hen opgerichte onderneming ‘Charge Nepal’) daarmee aan de slag gegaan. Het idee is om boeren te leren op een biologische manier koffie te verbouwen die stabiel van kwaliteit is  en waar ze een eerlijke prijs voor krijgen. Het eerste project is gestart in Lamjung. In totaal gaat het om ruim 1 hectare grond dat klaargestoomd gaat worden door  drie jonge, enthousiaste en ondernemende boeren. Met deze boeren zijn contracten afgesloten. Charge Nepal levert compost, planten, opleiding en irrigatiemateriaal en de boeren stellen hun grond ter beschikking, bewerken en onderhouden deze.

De komende weken zullen daar 2.400 koffieplanten in de grond worden gezet. Het zal daarna nog  drie jaar duren voordat er voor de eerste keer kan worden geoogst. Koffieplanten leveren vervolgens lange tijd koffiebonen (ca. 25 jaar). In de eerste jaren zullen tussen de planten andere gewassen worden gebouwd om toch alvast inkomen te genereren (zogenaamde ‘tussencrop’).

DE UITDAGING – De opstarttijd is relatief lang, daarom is er een behoorlijke investering nodig om de eerste jaren een goede basis te leggen en sterke koffieplanten te kweken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.