De irrigatie is klaar, en certificaten zijn uitgereikt!

10 mei 2019
Ben en Linda
143
0

In de droge maanden is er nauwelijks regen en daarom moet het land van de koffieboeren geïrrigeerd worden. Daarvoor moet soms over enkele kilometers pijp worden aangelegd om water uit de bestaande waterbronnen op de koffieplantages te krijgen. Vorige nieuwsbrief vertelden we dat de installatie van druppelirrigatie aanstaande was. Inmiddels is de aanleg in januari afgerond en krijgen de planten water via het irrigatiesysteem. De aanleg was een gezamenlijke inspanning van onze boeren en een ingehuurd Nepalees irrigatiebedrijf. Helaas duurde dit wel langer dan verwacht doordat materialen te laat beschikbaar kwamen. 

De aanleg van de noodzakelijke irrigatie was meteen ook de grootste investering in het project tot nu toe. De boeren zijn er blij mee en werken volgens een rooster waarbij iedere boer op de aangegeven dag zijn land kan bevloeien. Er waren in het begin watkinderziektes, waardoorerop enkele puntenpijpen gerepareerd moestenworden. Inmiddels draait het systeem op volle toeren.

Alle boeren uit de eerste fase hebben hun opleiding gekregen en dat was een mooi moment om de boeren een certificaat uit te reiken.Daarmee spreken we uit dat we samenwerken en dat iedere boer met zijn/haar gezin gezien wordt. Nepalezen zijn dol op certificaten dus ze waren zichtbaar blij.

Eerder deelden we het mooie nieuws dat AFAS Foundation zich heeft gecommitteerd aan de volgende fase. Daarin kunnen nieuwe boeren aan de slag om ook koffie te gaan verbouwen en  zo kunnen  hun gezinnen bij elkaar blijven. In de afgelopen maand hebben we  nieuwe boeren geselecteerd.  

Vele boeren hadden zich aangemeld om ook mee te doen in het project. Er is met hen allemaal gesproken. Daar waren zowel boeren als boerinnen bij. In de gesprekken en de selectie is niet alleen gekeken naar mogelijkheden op hun grond, maar ook bijvoorbeeld naar motivatie, gezinssamenstelling, huidig inkomen en beschikbare tijd. Na de eerste selectie zijn de percelen bezocht. Daarbij is gekeken naar ligging en of er al voldoende schaduw aanwezig is. Voor succesvol verbouwen van Arabica koffie is voldoende schaduw voor de kwetsbare planten nodig. 

Uiteindelijk hebben we twee groepen met boeren overgehouden. Die hebben afgelopen weken enthousiast de contracten getekend.  De eerste groep van 8 boeren gaan binnenkort met het aanplanten van koffie aan de slag. Hun land heeft voldoende schaduw en de planten gaan aan het begin van het komende regenseizoen (juni) in de grond. De andere geselecteerde boeren gaan dit jaar eerst snelgroeiende schaduwbomen zaaien en planten. Zij zullen volgend jaar hun koffieplanten in de grond zetten. De nieuwe boeren hebben enkele dagen les gekregen, waarbij alle beginselen over het verbouwen van koffie is uitgelegd. In dit filmpje krijg je daarvan een impressie:

Opleiding koffieboeren




Bij het plaatsen van de planten voor de nieuwe boeren zullen ook planten uit de aanplantingen van vorig jaar moeten worden vervangen. Sommige planten zien er helaas niet goed uit. Enerzijds omdat de aanleg van de irrigatie door de installateur toch langer  duurde dan verwacht . Anderzijds omdat enkele boeren hun planten niet voldoende hebben verzorgd. Samen met de koffieleraar/expert is onlangs gekeken hoe de planten weer goed ‘aan de praat’ gekregen kunnen worden. Een aantal planten hebben het echt niet gered en zullen moeten worden vervangen.

Ondertussen zetten we de eerste stappen op weg naar een eigen productiefaciliteit. Daar zullen de koffiebonen worden gedroogd op droogbedden en zal een ‘washingstation’ (wassen van de koffiebonen) worden gemaakt. Ook zullen een hullingmachine (laatste vliesjes van de koffiebonen verwijderen) en gradingmachine (sorteren naar grootte van de groene bonen) worden aangeschaft. De belangrijke handsortering van de koffiebonen die door vrouwen wordt uitgevoerd (verwijderen van steentjes en slechte bonen) zal daar gaan plaatsvinden.

Tijdens hun bezoek aan Nepal hebben Karsten en Vera Blomvik vijf droogbedden gemaakt. Zo zien ze er uit:

Een stuk grond voor de productie-unit  lijkt gevonden te zijn. Daar zal dan ook een klein gebouw voor de opslag van de koffie en materialen op worden gebouwd.

Het Charge Nepal team is inmiddels ook uitgebreid. Begin dit jaar is projectleider Sanjay gestart. Samen met Anish heeft hij het dagelijks contact met de boeren in het veld. Omdat er nu nieuwe boeren bij komen, ligt het in de bedoeling dat het team komende maand verder wordt versterkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.