De nieuwe koffieboeren hard aan het werk en in de film….

4 jun 2018
Ben en Linda
192
0

Zoals in de vorige nieuwsbrief was bericht, is het koffieproject van Charge Nepal (Ben en Linda Kostwinder) uitgebreid met 9 boeren. Nu de compost bij hen is aangekomen, zijn de boeren in de afgelopen periode gestart met het bewerken van de grond. Voor iedere plant moet een gat gegraven worden (double digging), waarbij volgens een vast procedé grond, bladeren en compost worden gebruikt. Dat is zwaar werk, maar de boeren zijn gemotiveerd en enthousiast aan de slag gegaan. Er zijn inmiddels heel wat gaten gegraven en de komende weken zal dit worden afgerond, waarna de koffieplanten de grond in gaan. Net voordat het regenseizoen losbarst.

In de laatste vergadering met de boeren is ook uitgebreid gesproken over de schaduwbomen. Oorspronkelijk was het plan deze uit Kathmandu te laten komen, maar inmiddels blijken lokale bomen ook prima geschikt. Deze worden ook in deze periode aangeplant.

Nu er meer boeren bij gekomen zijn is de irrigatie een grotere uitdaging geworden. Om hiervoor een goed design te maken heeft Charge Nepal een expert gevraagd en bereid gevonden om daarin te ondersteunen. Met het design zullen alle boeren in staat zijn om vanuit natuurlijke bronnen in de droge periode de planten te bevloeien. De boeren hebben in de afgelopen periode alle grond nauwkeurig opgemeten en op basis daarvan wordt het ontwerp gemaakt.

Het ligt nu in de bedoeling dripirrigatie toe te passen. Hoewel hiervoor een grotere investering nodig is, levert de aanleg hiervan grote voordelen op voor de boeren en hun koffieplanten.

Onlangs zijn Matthijs en Myrthe naar Nepal gekomen en hebben van het koffieproject filmbeelden opgenomen. Deze worden binnenkort bewerkt en in de film zullen zowel de boeren als het hele proces van koffie verbouwen en produceren te zien zijn. Zodra de film klaar is zal deze ook met jullie worden gedeeld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.