De voortgang in Kavre, Gohore en Chipchippe.

16 dec 2022
Ben en Linda
79
0

Een warm onthaal in Kavre
Ben, Linda en Sanjay hebben in hun afgelopen reis alle ‘koffie-dorpen’ bezocht en daarbij veel kilometers afgelegd. Hun bezoek begon in Mahabharat. Dit is een nieuw ‘koffie-dorp’ voor ons in het district Kavre, vier uur reizen vanuit Kathmandu. We werden hartelijk ontvangen door de dorpelingen die verwachtingsvol waren over de koffiemogelijkheden. We hebben nog nooit zoveel bloemenkettingen bij elkaar gezien😊.


Kleurrijk onthaal in Kavre.

Op de tweede dag van  ons bezoek hebben we een bijeenkomst voor mogelijk geinteresseerde boeren georganiseerd. De opkomst was groot en we konden goed onze werkwijze uitleggen. De reactie was overweldigend!

84 mannen en vrouwen hebben zich ingeschreven om te starten met het verbouwen van koffie. Al met al biedt dit gebied veel mogelijkheden. Dit geldt zowel voor de technische randvoorwaarden voor het verbouwen van koffie (kwaliteit van de grond, hoogte, schaduw, etc.) als de mensen die graag aan de slag willen. In de komende maanden zullen door Sanjay individuele gesprekken met de boeren gehouden worden, waarbij ook gekeken wordt  of ze geschikt land hebben. Met de mensen waarmee we verder kunnen zullen vervolgens contracten worden gemaakt, waarna ze aan de slag kunnen. In het voorjaar zullen dan de voorbereidingen worden getroffen en kunnen daarna de planten de grond in.

Voortgang koffieprojecten in Gohore en Chipchippe
We zijn inmiddels actief in vier dorpen, waar zo’n 75 boeren met koffie aan de slag zijn. Na het bezoek aan nieuwe boeren in Kavre zijn we naar de afgelopen zomer gestarte boeren in Chipchippe geweest. Samen met Bishnu en Sanjay gingen we op twee motoren. Een bijzondere reis, waarbij we af en toe ook moesten we afstappen om de rivier lopend over te steken.

Chipchippe ligt prachtig  tussen de sinaasappel- en manderijenbomen en je hebt hier een fantastisch uitzicht op de bergen van de Annapurna-range. We hebben een goede meeting gehad met onze boeren van dit dorp . Ook hebben we de planten bekeken en die stonden er nagenoeg allemaal goed bij.

Een hoogtepunt was de aanstelling van Mishri Maya (parttimer). Er waren natuurlijk al meer vrouwelijke boeren met ons aan de slag, maar Mishri Maya is de eerste vrouw in ons betaalde team. We zijn erg blij met haar!

Na Chipchippe was het volgende dorp, Gohore, aan de beurt. Daar zijn we inmiddels twee jaar actief. Ook daar hebben we de boeren uitgebreid gesproken en de koffieplantages bekeken. De meeste boeren hebben goede voortgang geboekt, maar we hebben ook wat meer aandacht besteed aan de boeren die achter bleven bij de verwachtingen. Helaas bleek de ‘chamber’ bij het beginpunt van onze bron voor de irrigatie ingestort vanwege een landslide vanwege de veelvuldige regen in de monsoontijd. Deze moet op korte termijn vervangen worden.

In Gohore ontmoette we Milan Ghimere, zoontje van een van onze boeren. We hadden hem nog niet eerder gezien. Milan is een gehandicapt jongetje die vanaf zijn geboorte twee dichte gehoorgangen heeft. Milan is ondanks alles vrolijk, maar we werden erg geraakt door zijn situatie. We hebben meteen contact opgenomen met Wim die betrokken is bij het Green Pastures ziekenhuis in Pokhara. Daar is een gespecialiseerde oorafdeling. We konden afspreken dat Milan binnenkort naar het ziekenhuis kan gaan, waar ze kunnen kijken of er operaties aan z’n oren plaats kunnen vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.