En de koffieboer.. hij ploegde voort – December 2019

1 dec 2019
Ben en Linda
48
1

Voortgang 

De koffieplanten staan er goed bij en daar zijn we blij mee! Zowel de boeren van eerdere jaren (in het dorpje Bichaur) als de nieuwe boeren van dit jaar (in het dorpje Majibari) hebben hard gewerkt en de planten zijn goed verzorgd. 

We zijn samen met de boeren op alle plantages geweest.  Deze keer was daar ook onze leraar Sashi, van de koffie coöperatie waar we mee samenwerken, bij aanwezig. In de afsluitende vergaderingen hebben we veel met elkaar besproken en heeft Sashi ook nog zijn waardevolle waarnemingen en tips gedeeld. Blije sessies die afgesloten werd met het opnemen van een nieuwjaarsgroet die jullie binnenkort ontvangen J! 

Irrigatie

Nu de droge maanden in aantocht zijn, hebben ook de nieuwe boeren in Majibari irrigatie nodig. Alle materialen hiervoor zijn vervoerd met tractoren en aangekomen op het land. Inmiddels zijn er al vele meters aangesloten. Een aantal hoofdleidingen worden later aangebracht. Dit omdat deze over de rijstvelden heen moeten, maar de rijst eerst nog moet worden geoogst, dit zal binnen nu en vijf weken plaatsvinden. Daarna wordt de installatie afgerond en krijgen de planten water, via druppelirrigatie.

Nieuwe boeren (start voorjaar 2020)

In de afgelopen maanden hebben we drie mogelijke nieuwe locaties bezocht waar boeren graag aan de slag willen. Dat is in het district Gorkha. Gorkha ligt naast Lamjung, aan de overkant van de rivier. We hebben daar toegelicht hoe we werken en er was weer veel animo. Op twee locaties waren we positief over de grond en de mogelijkheden. In de komende weken gaan we daar met de individuele boeren in gesprek, waarin belangrijke vragen aan de orde komen om te beoordelen of we met hen in zee kunnen gaan, ja of nee. 

Het team

De boeren in de dorpen in Lamjung worden begeleid door het team van Charge Nepal. Anish en Anil doen dat ter plaatse en Sanjay (projectleider) wat meer op afstand. Anil is met veel enthousiasme op 1 mei als fieldmanager gestart. Hij werkt nauw samen met de individuele koffieboeren en houdt ook het overzicht op het land. Hij helpt bijvoorbeeld met ploegen, toevoegen van compost, koe urine (organische pesticide, maar ook goede voeding), onkruid wieden, etc.

Leuk nieuwtje is dat projectleider Sanjay over een paar maanden voor het eerst vader wordt: van harte Sanjay!

Productie unit

In de vorige nieuwsbrief vertelden we over ons voornemen om een eigen productiefaciliteit te starten. In de afgelopen periode is daar hard aan gewerkt. We hebben land daarvoor aangekocht. Met een grote graafmachine is het land in enkele dagen vlak en bouwrijp gemaakt. Sashi, van de koffiecoöperatie, heeft met ons meegedacht hoe we de routing van het productieproces (van koffiebes tot groene boon) het beste kunnen inrichten. Ook hebben we nagedacht hoe het gebouw dat op het land zal komen te staan eruit moet komen te zien. Hierboven zie je de graafmachine aan het werk.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.