De eerste planten zitten in de grond! – Juli 2017

29 jul 2017
Ben en Linda
423
0

Lees ook de bijbehorende nieuwsbrief over het koffieproject.

ONDERNEMENDE BOEREN IN NEPAL

Ben en Linda Kostwinder zijn met hun onderneming Charge Nepal in het district Lamjung een pilot koffieproject gestart waar samengewerkt wordt met 3 jonge ondernemende boeren. De boeren hebben compost, koffieplanten, irrigatie, trainingen en opleiding gekregen. Ze gebruiken hun land (ca 1 hectare) vervolgens om de koffie te verbouwen. Charge Nepal koopt de groene bonen direct van de boer en zal ze onder de naam Himalayan Green Beans exporteren. Anish, een van de boeren die gestart is in het project, zegt: “Ik ben erg blij met de samenwerking met Charge Nepal. Het plan is goed en levert ons een goede toekomst!”.

In hetzelfde gebied zijn meerdere mensen enthousiast om aan de slag te gaan met het verbouwen van koffie. Het plan is om binnenkort ruim 20 hectare daarvoor te bewerken en meerdere boeren hiervoor op te leiden. Hierdoor zullen Nepalezen in dit gebied kunnen blijven die anders naar het buitenland moeten vertrekken omdat er te weinig werk is.

“Ik ben erg blij met de samen- werking met Charge Nepal. Het plan is goed en geeft ons hoop voor de toekomst!”
Anish – Koffieboer uit Lamjung

WAAROM IS DIT PROJECT GESCHIKT VOOR STICHTING WIN? 

Charge Nepal belooft een goede prijs te betalen voor de koffie en na verkoop delen de boeren in de winst. Op deze manier wordt het aantrekkelijk om in Nepal te blijven werken en bij te dragen aan de lokale economie. Hierdoor worden arbeidsplaatsen gecreëerd en het past daarom precies in de doelstelling van Stichting Werk in Nepal (WIN): het creëren van arbeidsplaatsen in Nepal.

WAAROM DOEN ZE DIT NIET ZELF?

Een boer in Nepal wil een waardevol gewas op zijn land verbouwen zodat hij per oogst een zo hoog mogelijke opbrengst behaalt. Maar om te beginnen met koffie is een behoorlijke investering nodig, waar de boeren geen geld voor hebben. Doordat Charge Nepal de middelen en kennis aanbiedt, kan de boer gemakkelijk starten. Aangezien er vervolgens ook een eerlijke prijs voor de koffie wordt betaald, zijn er twee drempels voor de boeren verlaagd en willen ze er graag mee aan de slag.

DE UITDAGING

De opstarttijd is relatief lang (3-5 jaar). Daarom is er een behoorlijke investering nodig om de eerste jaren een goede basis te leggen en sterke koffieplanten te kweken. In die eerste jaren worden tussen de koffieplanten ook tussengewassen geplant die zorgen voor inkomsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.