Planten werden geteisterd door kou en regen, nu herstellende…

30 okt 2020
Ben en Linda
10
0

Er is veel gebeurd rondom het koffieproject. Na onze laatste nieuwsbrief werden we allereerst in januari opgeschrikt door slecht nieuws. De koffieplanten hadden op grote schaal hun bladeren laten vallen. Dit was veroorzaakt door enorme kou in combinatie met grote regenval. Dit was, naar wij begrepen, al enkele decennia niet voorgekomen. Hierdoor waren bij enkele boeren de groeiende koffiebessen bruin geworden, die daardoor later in het jaar niet meer geoogst konden worden.

Bij onze ‘eigen boeren’ was deze tegenvaller van de bessen nog niet dramatisch, maar bij enkele boeren waar we ook mee samenwerken in de coöperatie was dat wel het geval. Eén van hen oogstte normaal gesproken zo’n 400-500 kg bessen, daar bleef echter maar zo’n luttele 50 kg van over. Matthijs & Myrthe waren op dat moment in Bichaur en hebben de koffieplanten samen met Sanjay uitvoerig bekeken. Een grote teleurstelling voor ons allemaal.

In maart hebben Ben & Linda de planten ook gezien. Toen zagen we al dat bij de meeste planten groene puntjes te zien waren; wat ons hoop gaf. Maar, na de maand maart zijn wij (Ben & Linda, Matthijs & Myrthe) helaas niet meer op de koffieplantage geweest. Dit in verband met het Corona-virus.

Nu, bijna 9 maanden verder, is de regenperiode voorbij en hoorden we gelukkig dat de bladeren massaal weer zijn teruggekomen. De planten hebben wel wat groeiachterstand opgelopen, maar staan er gelukkig erg goed bij!

Tijdens ons bezoek aan Nepal in maart jl. Hebben we uitgebreid de eerste 3 jaar van het koffieproject geëvalueerd. Daar is het volgende uit gekomen:

We gaan ‘strenger’ selecteren op boeren en hun land.

Dat heeft allereerst te maken met de schaduw op het land. Bij enkele boeren hebben we wegens gebrek aan schaduw, schaduwplanten aangebracht. Maar deze planten blijken toch meer aandacht nodig te hebben dan er werd voorspeld. Daarom accepteren we nu alleen nog boeren die land hebben met voldoende, van nature aanwezige, schaduw.

We zetten een ondersteunend team van boeren in waar nodig.

Sommige boeren beginnen razend enthousiast, maar na verloop van tijd geven ze te weinig aandacht aan de koffieplanten. In die gevallen grijpen we in en zal het team van boeren hen ondersteunen. Daarna pakken ze het zelf weer op, maar blijft het team een controlerende rol hebben. Ook zullen we, bij het selecteren van nieuwe boeren, nog meer de diepte in gaan bij het beoordelen of ze voldoende tijd aan het verbouwen van koffie kunnen besteden.

Covid-19

We hadden de boeren klaargestoomd om aan het begin van de regentijd (augustus) de koffieplantjes te gaan poten en in mei zou de irrigatie verder worden aangelegd. Helaas gooide ook hier het welbekende virus roet in het eten. Verbod op reizen binnen Nepal maakte het onmogelijk te starten en daardoor hebben we helaas moeten besluiten om het werken met ‘de nieuwe boeren’ een jaar op te schuiven.

Voor deze ‘nieuwe boeren’ hadden we financiering ontvangen van AFAS Foundation. Gelukkig begrijpen zij de vertraging in de planning en hebben ze ons toestemming gegeven om de middelen later in te zetten.

Onze bestaande boeren gaan, onder begeleiding van Sanjay, Anil & Anish, enthousiast door! Zij mogen wel doorwerken tijdens Corona en, zoals hierboven beschreven, groeien de planten goed en hebben zij de eerste bessen kunnen oogsten. We zijn verwachtingsvol voor het komende oogstjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.