‘POWERED-BY’ Een bijzondere samenwerking

16 dec 2022
Ben en Linda
79
0

Empowered door Powered-By!
In Bichaur en Majibari zijn we zoals jullie waarschijnlijk weten al veel langer actief. In 2022 was de oogst in deze dorpen zó goed, dat onze bestaande productie-unit (pulpen, fermenteren, wassen en drogen) veel te klein was geworden. Verder liepen we ertegenaan dat er onvoldoende compost beschikbaar was voor de planten in beide dorpen. We hebben daarom besloten op een centrale plaats meer compost te produceren. Hiervoor moest een stal voor nieuwe buffalo’s worden gebouwd.

In Chitwan hebben Sanjay en Ben enkele dagen alle voorbereidingen voor de bouw getroffen. Met de boodschappenlijsten in de hand hebben ze de bouwmaterialen en gereedschappen gekocht. Tja, en in Nepal hebben ze geen Gamma…. Het bleek een behoorlijke uitdaging. De generator, de boortol, de slijpmachine, het lasapparaat, de stalen pijpen, de zakken cement, etc. moesten nu nog vervoerd worden naar Bichaur. Zo gingen de stalen pijpen op de bus en vele andere materialen en gereedschappen met de tractor. Ook moesten vele tractoren met zand en stenen de berg op. We vonden het spannend of we goed ingeslagen hadden, anders konden de bouwers immers niet aan de slag. Maar het is gelukt! Er kon gebouwd gaan worden.

De bouwers van Powered-by (powered-by.org) kwamen na een hobbelende busreis aan in Bichaur. De groep bestond uit vijf mannen (Bob, Reinier, Ronald, Samuel en Timon) en één stoere dame (Esther).

Ze werden hartelijk door onze boeren in een welkomstbijeenkomst ontvangen en met een toespraak en de gebruikelijke bloemenkettingen maakte de groep kennis met deze Nepalese cultuur.

Ondertussen was in Bichaur ook een mooi Nepalees team gesmeed. Alle materialen moesten omhoog naar ons productieland en naar het land waar de koeienstal werd gebouwd. Zand en stenen werden in kruiwagens geschept en ook de zakken cement en alle andere meaterialen werden omhoog gebracht. De eerste dagen was het Nepalese team nog wat teruggetrokken, maar dat veranderde al snel toen ze merkten dat het wel een gezellige boel was met al die Nederlanders. Al snel bleek dat er een dreamteam was geboren! De taalbarriere werd overbrugd door de vertalingen van Sanjay en samen werd er met veel lol knetterhard gewerkt aan de productie unit en de koeienstal. Aan het eind van iedere dag werd met de nodige high fives afscheid van elkaar genomen om de volgende morgen weer opnieuw met veel energie verder te gaan.

Je zag de bouwwerken iedere dag met sprongen vooruit gaan.

Linda en Esther hebben de ijzeren constructies geschuurd en in de verf gezet.

Gelukkig was er ook een middag gereserveerd voor een korte hike. Daar werd de plaastelijke douche uitgeprobeerd.

Ruim een week heeft het dreamteam alles gegeven en beide bouwprojecten waren inmiddels ver gevorderd. Natuurlijk kwam dat moment van afscheid nemen. Er was een farewell party georganiseerd en naast het kampvuur werd met muziek en dans op een geweldige manier afscheid van elkaar genomen.

Met de nodige instructies heeft het Nepalese bouwteam de laatste stappen genomen en staat er een grote productieunit waarmee we de oogst van de komende maanden vol vertrouwen tegemoet zien.

De koeienstal is ook af, maar er moeten nog wel buffalo’s komen……Daarvoor hebben we jullie hulp nodig, maar daarover straks meer.

Werk voor Govinda & Krishna
Hij was ons al vaker opgevallen, Govinda Dawadi (33). Govinda is al vanaf zijn geboorte blind. In het voorjaar kwamen we in gesprek met de Nepalese tak van Cordaid, die een project heeft opgezet om blinden en slechtzienden te integreren in het arbeidsproces. Zo raakten we aan de praat over Govinda en ons koffieproject in Bichaur. Govinda vertelde ons dat zijn dagen vaak lang duren en leeg zijn. Verder dan wat kleine huishoudelijke taken komt hij niet. Hij was dan ook erg enthousiast toen we over de mogelijkheid spraken om mee te helpen bij de koffieproductie. Onder begeleiding kan hij helpen bij het pulpen, wassen en drogen van de koffiebessen. Ook zijn ouders waren enthousiast en na overleg met Cordaid gaan we hem bij de komende oogst inzetten. Hierbij zorgen we uiteraard voor een veilige setting. Govinda zal een vergoeding krijgen voor zijn werkzaamheden en Cordaid blijft hierin betrokken. 

Bij onze bouwwerkzaamheden konden we ook Krishna Dawadi inzetten. Krishna heeft een beperking omdat hij één been niet kan gebruiken en loopt daardoor mank. Hij is oersterk en met de nodige humor heeft hij een mooie bijdrage geleverd aan het ‘dreamteam’. We zijn erg blij dat we Govinda en Krishna een plek kunnen geven en we merkten dat dit ook een positief effect had op de rest van gemeenschap. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.