Uitbreiding coffee farming met 9 nieuwe boeren

21 apr 2018
Ben en Linda
388
0

Op 27 maart jl. heeft Charge Nepal (de onderneming van Ben en Linda Kostwinder) met 9 boeren nieuwe contracten getekend. Daarmee is de teller van het aantal boeren waarmee zij samenwerken nu op 12 gekomen. In de afgelopen maanden is er uitvoerig met nieuwe geïnteresseerde boeren gesproken. We hadden budget beschikbaar voor zo’n 4 hectare (dit komt overeen met zo’n 10 boeren). Een groot deel daarvan is aan onze stichting als eenmalige gift verstrekt door een andere stichting, die ons initiatief om mensen in Nepal aan het werk te krijgen graag wilde ondersteunen. Ook waren er nog middelen beschikbaar van jullie eerdere giften aan het koffieproject.

Omdat 25 boeren aangegeven hadden dat ze graag met Charge Nepal willen samenwerken moest er een selectie worden gemaakt. Doorslaggevend daarbij was, dat de percelen grond van de nieuwe boeren het liefst bij de drie bestaande boeren zouden liggen; dit in verband met de daar reeds aangebrachte irrigatie waarop ze dan makkelijker zouden kunnen verder bouwen. Uiteindelijk zijn er 16 boeren ‘afgevallen’.

Charge Nepal hoopt dat ze in de toekomst toch met hen aan de slag kan.

Met de nieuwe boeren wordt nu gestart. De compost (32.000 kg) is besteld en de eerste aflevering heeft inmiddels plaatsgevonden. Dat is en blijft een behoorlijke uitdaging in verband met de slechte wegen naar Bichaur; een plaatsje dat in een behoorlijk afgelegen deel van het district Lamjung ligt. De nieuwe koffieplanten komen uit de ‘nursery’ van één van de drie boeren. Het is geweldig om te zien hoe hij dit heeft opgepakt en nu zo’n 6.000 planten gereed heeft voor een nieuwe aanplant. Ook de verlenging van de irrigatie en extra koeien (voor organische pesticiden en mest voor de planten) zullen binnenkort worden besteld. Het streven is, om de koffieplanten vòòr het regenseizoen in de grond te hebben. Binnenkort krijgen de nieuwe boeren ook opleiding op het gebied van ‘organic coffee farming’.

Ben en Linda hebben begin maart een bezoek gebracht aan een koffiegebied in de buurt van Kathmandu (Lalitpur). Reden van dit bezoek was het doorgronden van de wijze waarop de koffie-coöperaties daar werken en na te gaan of deze werkwijze ook in het gebied waar Charge Nepal werkzaam is geïntroduceerd zou kunnen worden. Ze hebben daar enige dagen begeleiding gekregen van een Canadese studente (Jaime). Het bezoek heeft veel opgeleverd. Besloten is om de coöperatieformule niet over te nemen. Het oordeel was dat boeren weliswaar betrokken worden bij de besluitvorming, maar dat het te veel bureaucratie en lange doorlooptijden met zich meebrengt. Wel zullen de goede dingen worden overgenomen, waarbij steeds de gemeenschap van Bichaur en de lokale overheid zullen worden geïnformeerd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.