Update november 2017

20 nov 2017
Ben en Linda
276
0

 

Begin november is van de bijdragen van onze donateurs irrigatiemateriaal gekocht en vervoerd naar het koffieproject in Bichour. Vanuit Pokhara is ruim 3000 meter ‘black pipe’ vervoerd, tezamen met softpipe en aansluitingsmateriaal. Het Transport naar het koffieproject was best een uitdaging. De wegen zijn slecht en vervoer met truck was slechts tot ca 30 km voor Bichour mogelijk, daarna is het materiaal verder vervoerd met een tractor. Maar…het is gelukt, alles ‘is boven’ (Bichour ligt op 1300 meter hoogte) en binnenkort worden de pijpen aangesloten op een waterbron dichtbij het dorp en verder geleid naar de koffievelden.

Verder hebben we een bijeenkomst gehouden met de buren van onze boeren. Het ligt in de bedoeling het project vanaf maart komend jaar uit te breiden met 2 tot 3 hectare. Het meest efficiënt is dat te doen met deze buren omdat er dan relatief eenvoudig is aan te sluiten op het irrigatiemateriaal bij de eerste boeren.

Er kwamen zo’n 20 boeren en bijna iedereen heeft zich ingeschreven om mee te doen. Dat is goed nieuws voor het project en de werkgelegenheid. Het geeft ook nog een uitdaging, omdat er op dit moment enkelen teleurgesteld zullen moeten worden omdat onze middelen niet voldoende zijn. De koffieplanten voor de uitbreiding kunnen we uit onze eigen nursery halen. Anish (een van onze boeren) verraste ons omdat er inmiddels al zo’n 5000 ‘baby’s’ groeien die volgend jaar gebruikt kunnen worden. Mooi om te zien hoe de mannen het steeds verder oppakken.

Inmiddels zijn ook de gedoneerde koeien gekocht die de boeren gaan inzetten voor natuurlijk bemesting en het maken van organische pesticiden (van koeienurine). Ergens in de komende weken zullen ook de koeien boven gebracht worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.