Irrigatie, 80days  en meer……..

17 okt 2018
Ben en Linda
625
3

Het regenseizoen is net afgelopen. In de afgelopen maanden hebben we behoorlijk nagedacht over de te installeren irrigatie bij de boeren die er het laatst bij gekomen zijn. Omdat de boeren vaak dicht bij elkaar zitten en afhankelijk zijn van één en dezelfde bron, luistert de inrichting en installatie van de irrigatiepijpen erg nauw. Iedere boer moet immers voldoende water krijgen voor zijn koffieplanten. Arend Jan (waterexpert) heeft daar op basis van onze inmetingen een ontwerp voor gemaakt.

Met dit ontwerp onder de arm hebben we samen met Hanno (vriend van WIN) onze boeren bezocht. Naast Hanno ging een expert van een Nepalees irrigatiebedrijf met ons mee. Het viel niet mee om een goed bedrijf te vinden, maar dat is dus gelukt!

irrigatie experts (Hanno en Sugansan) tolk (Sanjay) en Boer Anish

Alle percelen zijn bezocht en het plan wordt nu definitief uitgewerkt, samen met de definitieve kostenraming. Het ligt in de bedoeling dat in de komende maand het materiaal wordt geleverd en aangelegd. De aanleg is een gezamenlijke inspanning van onze boeren en het irrigatiebedrijf. Het is belangrijk dat dit binnenkort gebeurt, want het droge seizoen is nu in aantocht. We lopen dus op schema.

Tijdens het bezoek zagen we dat alle planten in de grond zijn gezet. Ook zijn de schaduwbomen geplant. Komend bezoek gaan we daar wat uitgebreider bij stilstaan. Successen moet je samen vieren, nietwaar?

In november krijgen de boeren les over allerlei vaardigheden rond het verbouwen van koffie. Ook zullen ze daarbij leren hoe ze koeienurine kunnen gebruiken als organische pesticide. En dan kopen we ook weer een aantal koeien, die dan meteen ingezet zullen worden voor de productie van deze pesticiden. Ook zullen we de mest gebruiken om de planten verder te voeden.

Voor de volgende fase hebben we verschillen percelen bezocht en tijdens het volgende bezoek maken we dan weer een selectie van nieuwe boeren.

Ondertussen dromen we voorzichtig van een eigen productiefaciliteit, waar we de koffiebonen drogen op droogbedden en waar ook de koeien in een gezamenlijke stal komen te staan. Ook zullen daarvoor een hullingmachine (laatste vliesjes van de koffiebonen verwijderen) en gradingmachine (sorteren naar grootte van de groene bonen) worden aangeschaft. Ook de belangrijke handsortering die door vrouwen wordt uitgevoerd (verwijderen van steentjes en slechte bonen) van de koffiebonen zal daar gaan plaatsvinden.

Een stuk grond daarvoor lijkt gevonden te zijn. Daar zal dan ook een klein gebouw voor de opslag van de koffie en materialen op worden gebouwd.

80days koffie

Nu het project verder groeit wordt het steeds belangrijker om er zeker van te zijn dat de koffie, die straks beschikbaar komt, ook verkocht zal worden. Anders doen de boeren immers al het werk voor niets….

Misschien herinner je je nog dat het 3 tot 4 jaar duurt voordat de eerste koffie geoogst kan worden. Stap voor stap werken we naar de eerste volle zeecontainer met koffie.

Ben en Linda zijn daarom samen met Matthijs en Myrthe alvast begonnen met het verkopen van koffie in Nederland. Dat gaat onder de brandnaam 80days. Waarom deze naam? Er zit 80 dagen tussen het plukken van de koffiebessen en het zetten van jouw heerlijke kopje koffie!

Er zijn groene bonen uit ‘ons’ eigen dorp afgenomen van boeren die al wat koffie verbouwden en we hebben inmiddels aan de eerste klanten geleverd! De koffie wordt gebrand bij Roast ‘n Toast in Veenendaal en de reacties zijn positief! Het is een heerlijke, milde specialty koffie.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan een definitief logo, verpakking etc. zodat daarna de koffie (en thee) verder onder de aandacht gebracht kan worden. Want…als de koffie straks in grotere hoeveelheden beschikbaar is, moeten we daar goed op voorbereid zijn. Wil je ook 80days koffie drinken? Of misschien wil je het iemand cadeau doen….Bestel dan hier

Hiermee ondersteun je natuurlijk ook het project van onze Stichting.

Heb je er een vraag over? Stuur dan een mail naar [email protected]

 

 

 

 

3 reacties

 • Leontine en Pieter van Ooij schreef:

  Fantastisch project! Wij willen de koffie heel graag proeven, die ga ik nu dus ook bestellen.
  Heel veel succes.

 • Jos rumkorf schreef:

  Jullie op opwekking ontmoet. Net de site gelezen. Wat een mooi initiatief! De koffie ruikt goed ga hem morgen voor het eerst malen en zetten !

  • Ben en Linda schreef:

   Hallo Jos, zie nu je bericht pas, maar leuk dat je zo enthousiast reageerde. Hopelijk vond je de 80days koffie lekker.
   Hartelijke groet,
   Ben Kostwinder
   Stichting Werk in Nepal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.